portada

 Tal i com diu la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula. “Al món de l’esport també existeix el risc que es produeixin situacions de violència sexual. Si s’intueix que passa alguna cosa, cal actuar de seguida.”.

 Per això, el Club Handbol Terrassa es suma a la campanya del Consell Català de l’Esport (CCE) per mostrar el rebuig als abusos, l’assetjament, la discriminació, les desigualtats i els estereotips. Una iniciativa per informar, sensibilitzar i conscienciar les entitats i professionals de l’esport contra la violència sexual i de gènere en aquest àmbit. 

 La campanya vol contribuir a fer passos endavant per garantir que totes les persones puguin gaudir de l’esport i l’activitat física en un ambient segur que respecti els drets, la dignitat i el respecte individual. Amb el lema #esportsegur, s’han elaborat diferent material informatiu.

 

 Vídeos per conscienciar

 S’han fet cinc vídeos, de curta durada i petit format, per sensibilitzar, prevenir i actuar que posa enfront de qualsevol tipus de violències i discriminacions per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.

 Cada una de les peces audiovisuals se centra en les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es produeixen encara avui en alguns entorns esportius i les contraresta apel·lant als valors del respecte, la seguretat, la dignitat, la igualtat i la llibertat.

 En els vídeos també es fa èmfasi en tot el que aporta la pràctica de l’esport i l’activitat física, com ara l’esforç, la confiança, la inclusió, la diversió, la salut o la superació. 

 Guía per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar

 El Consell Català de l’Esport també ha editat el document “La violència sexual a l’esport-Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar. L’obra proposa actuacions a les entitats esportives tant per prevenir i detectar casos d’aquest tipus de violència sexual com per reaccionar-hi.

 La guia, elaborada conjuntament amb la Universitat de Vic, exposa pautes per a la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. En aquest punt, s’exposa el paper clau de les entitats esportives en l’assoliment d’aquest objectiu, que reconeguin la incidència de la violència sexual, que se’n parli i que s’hi actuï. El document està disponible en català, castellà i anglès.

Vídeo formatiu 

D’altra banda, i basat en aquesta guia, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) va elaborar el vídeo formatiu “La violència sexual a l’esport: de què parlem?”. La peça és fruit del treball del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE) de l’INEFC amb l’entitat Cooptècniques i, de manera didàctica i gràfica, reforça el compromís del Govern d’eradicar aquestes conductes.

 Línia atenció a les dones

 Finalment, el CCE, juntament amb l’Institut Català de les Dones, promou la difusió de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120 a les entitats esportives, amb l’objectiu d’augmentar el seu coneixement entre les dones, vinculades al món de l’esport i l’activitat física, que el puguin necessitar i avançar envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.

 Amb tot, es busca trencar el silenci i revertir la sensació de tabú sobre aquest tema, així com per intervenir quan es produeixi una acció violenta que afecti homes, dones o joves esportistes.

El Club Handbol Terrassa amb #esportsegur